Kanada Sertifika Programları ve Kanada Kolej Sistemi
Kanada, bilinen köklü eğitim sistemi ve yaşam koşulları sebebi ile sertifika ve diploma programı düşünen pek çok uluslararası öğrencinin öncelikli tercihi arasındadır. Kanada Kolej Sistemi dahilinde sunulan sertifika programları, üniversitelerin kabul şartlarına nazaran kolay olan ve belirli bir alanda uzmanlaşmayı sağlayan kısa süreli programlardır. Bu programlar devlet ve özel kolejler tarafından sunulur. Devlet kolejlerinde eğitim almayı tercih edenlere Kanada çalışma hakkı ile ilgili bazı izinler tanır. Yabancı öğrenciler Devlet Kolejlerinde eğitim alırken, kampüs içinde yarı zamanlı; eğitim sonrasına ise kampüs dışında ful zamanlı 1 yıl süre ile çalışabilir.
Kanada Kolej Sisteminin Amacı Nedir?
Kanada’da üniversite eğitimi 4 yıl sürer ve alınan eğitim akademiktir. Kolej eğitimi ise pratiğe yöneliktir. Öğrencileri belirli bir alanda uzmanlaşma yolu ile iş hayatına hazırlar. Eğitim sürecinde öğrenciler, özel şirketlerin araştırma programlarına katılma, ortak projelerde yer alma gibi deneyimler edinebilirler.
Kanada, eyalet sistemi ile yönetilir. Her bir eyaletin, Eğitim Bakanlığı mevcuttur. Kolejlerin müfredatları, bulundukları eyaletin Eğitim Bakanlığı tarafında sıkı bir denetim ve yönlendirme çerçevesinde belirlenir. İlgili eyaletin istihdam açığı ne yönde ise, eyalet kolejlerinde bu bölümlere ait eğitimler verilir.
Kolejlerde hangi seviyede eğitim verilir?
Kolejlerdeki programları “post-grad – üniversite sonrası yüksek lisans benzeri uzmanlaşma programları” ve “diploma/advanced diploma – lise sonrası ön lisans benzeri” programları olarak ikiye ayrılır. Lise eğitimi sonrasında devam edilebilecek diploma programları 2 yıllık, advanced diploma programları ise 3 yıllıktır. İlgili programın süresi, tamamen alınması gereken eğitimin içeriği ile orantılıdır.
Kolej eğitimlerinin sonunda edinilen dereceler aşağıdaki gibidir;
- Certificate: Sertifika (1 Yıl)
- Diploma: Diploma (2 Yıl) (Üniversite’de Ön Lisans Diploma yani Associate Degree’ye tekabül eder)
- Advanced Diploma: İleri Düzey Diploma (3 Yıl)
- Bachelor Degree: Üniversite Derecesi (4 Yıl)
- Post Graduate Ceritificate: Uzmanlık Programıdır. Master eğitimi gibi; spesifik bir alanda uzmanlaşılan programdır. (1 Yıl)
BU KONUDA DAHA DETAYLI BİLGİ ALMAK İSTERSENİZ, İLGİLİ BLOG’UMUZU İNCELEMENİZİ ÖNERİRİZ!
Kolej eğitimi ne faydalar sağlar?
Kolej eğitimi sonrası, spesifik bir alanda uzmanlaşmış ve deneyim kazanmış öğrenciler olarak mezun olursunuz. Devlet politikası gereği, istihdam açığına yönelik eleman yetiştirildiğinden, kolej mezunlarının ilk 6 ay içerisinde işe yerleşme oranları oldukça yüksektir (yaklaşık %90 civarı).
Kanada hükümeti, 1 yıllık bir kolej programından mezun öğrenciye eğitim sonrası 1 yıl, en az 2 yıllık bir kolej programından mezun öğrenciye de eğitim sonrası 3 yıl kalma ve çalışma izni verir. 1 yıl bilfiil çalışma süresinin tamamlanmasının ardından ise göçmenlik yolu açıktır.
Kolej eğitiminin dezavantajları nedir?
Kanada’da kolej mezunu öğrencilerin, gerek iş bulma olanakları gerekse sosyal haklar anlamında üniversite mezunlarından herhangi bir farkı yoktur. Ancak kolejlerin Türkiye’de YÖK denkliği bulunmaz. Diğer yandan kolej mezunları, dilerlerse Kanada’da kolej eğitiminde almış oldukları kredilerini saydırmak suretiyle üniversite eğitimine de devam edebilir.
Co-Op programlar:
Kanada’da hem devlet hem de özel kolejler tarafından sunulan eğitim ile stajı (maaşlı/maaşsız) birleştiren “Co-Op” adı verilmiş kariyer programları vardır. Co-op eğitimi, mesleğe yönelik stajın birleştirildiği en yetkin akademik programdır. Co-op programları özellikle yabancı öğrenciler için birçok avantaj sunar. Öğrenci daha mezun olmadan alanıyla ilgili iş tecrübesi edinme fırsatı yakalar ve hem okurken para kazanır, hem de okuduğu alanı çalışarak tanıyıp ileride nasıl bir iş yapmak istediğini daha yakından görme olanağı bulur. Böylelikle öğrenciler mezun olduklarında kariyerlerini nasıl yönlendireceklerine daha rahat karar verebilirler.
Özel Kolejler ile Devlet Kolejlerinin farkı nedir?
Her iki kolej türü de, Kanada’da devletin sıkı denetimi ve kontrolü altında eğitim veren kurumlardır. Hem devlet kolejlerinde, hem de özel kolejlerde eğitim ücretlidir. Türkiye’deki yaygın algının aksine, Kanada’daki özel kolejlerin eğitim ücretleri, genellikle devlet kolejlerine göre daha ekonomiktir.
Devlet kolejlerinde açılacak programlar, ilgili eyaletin istihdam açığına paralel şekilde, devlet tarafından belirlenirken, özel kolejler bu kapsamda değildir. Programları sabittir ve genellikle işletme-yönetim alanlarında eğitim programları sunarlar. Özel kolejlerin eğitim programları, devlet kolejlerinin uzmanlık programlarına kıyasla görece daha hafiftir; öğrenciler temel akademik derslerin yanı sıra iş görüşme teknikleri, CV nasıl hazırlanır, iş yerinde genel tutum ve davranışlar, iş etiği gibi ders içerikleri ile iş hayatına hazırlanır.
Özel kolejlerin devlet kolejlerine göre sundukları en büyük avantaj, iş yerleştirme garantili programlar sunabilmeleri ve maaşlı çalışmayı da kapsayan co-op program içerikleridir. Devlet kolejlerinde co-op programların herhangi bir iş yerleştirme garantisi ve/veya yerleşilecek işlerin ücretli olma garantisi yoktur, daha ziyade staj içerikli mesleki eğitim odaklı programlardır.
Diğer yandan, özel kolejlerin co-op programlarında, iş deneyimi programın ayrılmaz bir parçasıdır. Çalışma deneyimi tamamlanmadan programdan mezun olunamaz. Özel kolejlerin kariyer departmanları, bu anlamda tüm öğrenciler ile ayrı ayrı ayrı ilgilenir. Devlet kolejlerinde ise kariyer departmanı hizmetleri öğrencinin talebine bağlıdır. Öğrenciler, program dahilindeki çalışmaları karşılığında aldıkları ücretler ile, eğitim ücretlerinin büyük kısmını amorti edebilir.
Özel kolejlerin, devlet kolej programlarına göre dezavantajı ise, program bitiminde work –permit başvuru hakkının olmayışıdır. Devlet kolejlerinde, 1 yıllık program sonrası 1 yıl; 2 veya daha uzun bir eğitim sonrası için ise 3 yıla kadar süre ile sunulan post-graduate work permit (eğitim sonrası kalma ve çalışma izni hakkı) özel kolejler için geçerli değildir. Özel kolej eğitimi sonrası öğrencilerin çalışma izni alabilmeleri için kendilerine çalışma izni başvuru evrakı vermeye yetkin bir kurumdan iş teklifi almış olmaları gerekmektedir.
Kolej eğitimine başvurabilmek için minimum şartlar nedir?
Kanada’da Devlet kolejlerinde Sertifika ve Diploma programlarına giriş koşulları, kolejlere göre değişiklik gösterir. Diploma/advanced diploma programları için genellikle min. IELTS 6.0 skoru aranırken post-grad programlar için genellikle minimum IELTS 6,5/ TOEFL 90 (ileri düzeyde İngilizce) bilgisine sahip olunması istenir. Kanada’da Devlet Kolejlerinde 1 yıllık eğitim maliyeti ise ortalama 20.000 CAD$’dır.
Başvuru için gerekli evraklar nelerdir?
Diploma ve Advanced Diploma Programları (lise sonrası eğitim) için gerekli evraklar:
- Lise diplomanızın orijinali ve noter onaylı yeminli tercüman tarafından yapılmış tercümesi
- Lise transkriptinizin (lise derslerinizi ve notlarınızı gösteren belge) orijinali ve noter onaylı yeminli tercüman tarafından yapılmış tercümesi
- IELTS, TOEFL, Cambridge ya da PTE sonuçlarınızı gösteren belge veya sertifika
Post-graduate Programlar (üniversite sonrası eğitim) için gerekli evraklar:
- Üniversite diplomanızın orijinali ve noter onaylı yeminli tercüman tarafından yapılmış tercümesi
- Üniversite transkriptinizin (üniversite derslerinizi ve notlarınızı gösteren belge) orijinali ve noter onaylı yeminli tercüman tarafından yapılmış tercümesi
- IELTS, TOEFL, Cambridge ya da PTE sonuçlarınızı gösteren belge veya sertifika
KANADA KOLEJLERİ BAŞVURU ŞARTLARI HAKKINDA DAHA DETAYLI BİLGİ ALMAK İSTİYORSANIZ, İLGİLİ BLOG’UMUZU İNCELEMENİZİ ÖNERİRİZ!
Kanada’da bulunan en seçkin Devlet Kolejleri aşağıdaki gibidir:
Kanada’da bulunan en seçkin Özel Kolejler aşağıdaki gibidir:
Cornerstone College |
Greystone College |
ILAC International College |
St. Lawrence College |
Stafford House International |
Trebas Institute |
Vancouver Community College |
VanWest College |
Mayla Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı tüm bu kolejlerin Resmi Türkiye Temsilcisidir.
Başvuru işlemleri, kabul süreçleri gibi işlemlerde Ücretsiz Danışmanlık Hizmeti Sunmaktadır.
Detaylar için Mayla Abroad eğitim danışmanları ile görüşebilir, Bilgi İstek Formunu doldurabilirsiniz.