Almanya’da Üniversite Eğitimi:
Almanya’da eğitim sistemi pek çok ülkeninkinden farklıdır. Almanya Federal bir devlettir ve eğitim sistemi her eyaletin kendi yetkisindedir. Bu nedenle toplamda 17 Eyalete sahip ülkede eğitim uygulamalarında farklılıklar görülebilir.
Almanya’da Lisans eğitimi; Teknik Üniversite, Üniversite ve Fachhochshule’lerde sunulur.
- Fachhochschule’ler mesleğe yönelik üniversitelerdir.
- Teknik Üniversiteler, Mühendislik ve Fen Bilimleri dallarında çalışma yapar.
- Klasik Üniversiteler ise, bünyelerinde hemen her fakülteyi barındırırlar.
Almanya’da lisans eğitimi hakkındaki BLOG yazımızın da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.
Alman Üniversitelerinde Eğitim Dili:
Almanya’da lisans eğitimi bölümlerin büyük çoğunluğu için 3 yıldır ve eğitim dili ağırlıklı Almancadır. Türk öğrencilerin pek çoğunun yeterli derecede Almancası olmadığından, ilk 1 yıl öğrenciler Almanca dili hazırlık eğitimi alırlar. Genellikle hazırlık eğitimi, Almanya’daki tüm üniversiteler tarafından tanınan ve Almanya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı, özel dil okullarında verilmektedir. Bazı Alman üniversiteleri kendi bünyelerinde dil kursu eğitimi de verirler.
Almanya’da Dil Eğitimi Fiyatları:
Üniversite bünyesindeki dil kursları yıllık ortalama 1000-1500 Euro arasında değişen eğitim ücretlerine sahipken, özel dil kurslarında bu maliyet 7000-8000 Euro civarındadır. Ancak uzun dönem dil kursuna gidebilmek için, öncelikli olarak bir üniversiteden şartlı kabul almak gerekmektedir. Şartlı kabul dokümanında belirtilen dil yeterlilik şartına erişebilmek için de dil kursu başvurusu ve onayı ile vize süreci başlatılabilir.
Öğrenciler Hazırlık eğitimlerini bitirdikten sonra DSH veya TestDAF denilen Almanca hazırlık geçme sınavına girerek bu sınavı başarıyla geçtikleri takdirde Almanya’nın tüm üniversitelerinde eğitim alma hakkına sahip olabilirler.
Üniversite bünyesinde dil okuluna kayıt olabilmek öncelikle ilgili üniversiteden şartlı kabul alma koşulu vardır.
Şartlı kabul sistemine dahil olmayan üniversiteleri hedefleyen öğrenciler ya da kendi bünyesinde dil okulu bulundurmayan bir üniversiteden şartlı kabulü olan öğrenciler ise, dil hazırlık eğitimlerini özel dil okulları bünyesinde verilen akademik hazırlık eğitimleri ile tamamlarlar.
Aşağıdaki şehirlerde yer alan akademik hazırlık eğitimleri hakkında daha detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız:
TestDAF ve DSH2 Nedir?
Almanya’da üniversite eğitimi alabilmek için, öncelikli 2 temel koşul vardır. Üniversiteden alınacak şartlı kabul ve dil yeterlilik belgesi. Dil yeterliliği belgelemenin de yolu TestDAF veya DSH 2 sınavlarından alınan sonuçtan geçer. TestDAF sınav skorunda Almanca dil yeterliliğinin belgelenmesi, tüm Almanya üniversitelerinde kabul görür.
TestDaF, Hagen’deki TestDaF-Enstitüsü tarafından dünya genelinde 80 ülkede yetki lisansına sahip test merkezleri tarafından uygulanan standart bir Almanca Dil Yeterliliği Sınavıdır.
Sınav sonucunda 3 farklı skor mevcuttur:
- TestDaF Seviye 5 (TDN 5)
- TestDaF Seviye 4 (TDN 4)
- TestDaF Seviye 3 (TDN 3)
Bu dil seviyeleri, Avrupa Birliği Dil Komisyonu’nun Ortak Avrupa Çerçeve Bildirgesi’ne göre Dil Seviyesi B2.1 ve C1.2 seviyelerine karşılık gelmektedir.
Her üniversitenin hatta bölümün farklı TestDAF yeterlilik kriterleri vardır. İlgili üniversite şartlı kabul veren bir üniversite ise, gerekli TestDAF skoru şartlı kabul belgesinde belirtilir; ancak üniversitenin şartlı kabul sistemi yok ise, ilgili bölüm için gerekli olan TestDAF skoru münferit olarak araştırılmalıdır.
TestDAF sınavı, 4 farklı dil becerisi (Okuma, Yazma, Konuşma, Dinleme) üzerinden ayrı ayrı yapılır ve alınabilecek en tüksek puan 5 puandır. Almanya’daki birçok üniversiteye kabul için 5 üzerinden 3 almak yeterli iken bazı dünya sıralamasında yer alan bazı üniversiteler için 4 puan hatta 5 puan şartı aranmaktadır.
DSH2 sınavı ise yılda iki kez gerçekleştirilen ve TestDAF ile kıyaslandığından görece daha zor bir sınavdır. Yine tüm üniversiteler tarafından tanınır; TestDAF gibi DSH2 skoru da tüm Alman üniversiteleri kabul koşullarında alternatif olarak yer alır.
Türk Öğrencilerin Almanya’daki Üniversitelere Giriş Şartları:
- Almanya’da eğitim almak isteyen bir öğrencide aranan temel şart, Türkiye’de 4 yıllık bir örgün öğretim veren bir üniversiteye yerleşmiş olmaktır (Açıköğretim yerleşti belgesi bu aşamada kabul edilmez). Türkiye’de ÖSYM yerleşti belgesi ile yerleşilen bölüme veya Almanya eğitim sistemindeki denk bölümlerine başvuru yapılabilir.
- 2 yıllık ön lisans mezunlarına DGS skoru istemeden Almanya’daki üniversitelere yerleşebilir.
- 2 yıllık AÖF mezunlarının maalesef geçiş hakkı yoktur. Yalnızca 4 yıllık bölümlerde okuyan öğrencilerin 2 yıl okuduktan sonra Alman üniversitelerine yerleşme hakkı vardır.
- Alman üniversitelerine başvuru için ilk etapta Almanca yeterliliğin olmaması sorun değildir. Öğrenci ilk etapta Alman üniversitelerinden Şartlı kabul alabilir ve Almanca yeterliliğine ulaşana kadar Almanya’da dil eğitimine özel dil kurumlarında ya da üniversite bünyesindeki dil kursunda devam edebilir.
Alman Üniversitelerinin Öne Çıktığı Alanlar:
Almanya Üniversiteleri; mühendislik, ekonomi, tıp, sanat, eğitim bilimleri ve daha birçok alanda ön plana çıkar. Alman üniversiteleri, üniversite geleneğini modern donanım, araştırma ve eğitim ile birleştirmektedir ve Alman hükümeti, üniversitelerin daha çok uluslararası bir yapıya kavuşması için tedbirler almakta ve bu doğrultuda programlar yürütmektedir. Almanya Kalite ve teknolojide üstünlüğü temsil eden Siemens, Bosch, Lufthansa, Porshe, BMW, Volkswagen, Mercedes, Opel, Bauhaus gibi daha birçok Alman şirketini barındırmaktadır ve bu şirketler tüm dünyaca üne sahiptir.
Alman Üniversiteleri Öğrenim Ücretleri:
Almanya lisans eğitiminde öğrencilerine fırsat eşitliği sunar. Üniversiteler ücretsizdir. Harç sistemi uygulaması vardır. Eyaletlere göre bu harç ücretleri değişir. Bazı eyaletlerde harç ücreti dahi yokken bazı eyaletlerde dönemlik harç ücreti 100- 500 Euro arasında değişir. Öğrencilerin yılda maksimum 1000 €uro eğitim masrafı olmaktadır. Alman üniversiteleri aldıkları harç ücreti karşılığında öğrencilerine toplu taşıt kartı verir. Bu kart ile öğrenciler şehir içinde ücretsiz toplu taşıtlara biner ve eyalet içinde de %50 indirimden faydalanır.
Almanya’da Çalışma İzni:
Almanya’da lisans eğitimi alan öğrenciler 1 takvim yılı içerisinde 90 tam gün veya 180 yarım gün çalışabilirler. Üniversite eğitimleri sona eren öğrencilere, Alman Hükümeti bir yıl çalışma ve kalış izni verir. Bu süre içerisinde mezun oldukları bölümle alakalı bir iş yerinde iş bulabilirlerse, bu iş yerine bağlı olarak oturum alabilirler. Çalışa izni lisans derecesinden başlar (dil kursu dönemi çalışma iznine tabi değildir). 400 Euro üzeri kazanç vergiye tabidir.
Almanya’da Yaşam Giderleri:
Almanya’da bir öğrencinin konaklama, beslenme ve sosyal giderler için ayırması gereken bütçe Alman hükümeti tarafından 1 ay için 853 Euro olarak belirlenmiştir.
Almanya’da Sağlık:
Almanya’da yaşayan herkesin mutlaka sağlık sigortası vardır. Uluslararası öğrenciler Almanya’daki eğitimlerini oturum izni alarak gerçekleştirirler. Oturum izni başvurusunun şartlarından biri öğrencinin Almanya’da geçerli bir sağlık sigortası olmasıdır. Diğer yandan, Alman üniversitelerine kayıt için de sigorta poliçesinin mutlaka üniversiteye/okula sunulması gerekir. Sağlık sigortalarının ücretleri aylık 50-100 Euro aralığında değişir.
Almanya’da Ulaşım:
Üniversite öğrencilerine, Almanya içerisinde toplu taşıma ücretsizdir. Alınan öğrenci kartı ile öğrenciler ücretsiz şekilde seyahat eder ve toplu taşımadan faydalanır. Almanya’daki ulaşım maliyetleri düşünüldüğünde, yıllık ulaşım maliyeti neredeyse harç ücretlerine karşılık gelmektedir.
Almanya Şartlı Kabul Sistemi:
Almanya’da yaklaşık 400 adet devlet üniversitesi mevuttur. Her üniversite şartlı kabul vermez. Şartlı kabul, özellikle vize süreçleri için bir ön koşuldur.
Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen bir öğrenci, ÖSYM yerleşti belgesini aldıktan sonra, bir Alman Üniversitesinden Türkiye’de yerleştiği bölüm veya dengi bir bölümden şartlı kabul almalıdır.
Şartlı kabul esas kabul değildir. Şartlı kabul dokümanında bir öğrencinin, dokümanda açıklanan şartları yerine getirmesi halinde o üniversitede eğitimine başlayabileceği bildirilir. Ancak, şartlar yerine getirildiğinde, üniversite başlangıcı garanti edilmez. Tüm Alman üniversiteleri, bölüm içeriklerinde, kontenjan sayılarında değişiklik yapma haklarını saklı tutarlar. Dolayısıyla, şartlı kabulü olan öğrenci, dil yeterliliğini belgeledikten sonra istediği üniversiteye kesin kabul başvurusu yapar ve kesin kabul sonrası eğitimine başlayabilir.
Öğrenci, Almanya’daki eğitimine şartlı kabul aldığı üniversitede devam etmek zorunda değildir. TestDAF veya DSH2 yeterlilik skoru sonrası, dilediği farklı bir üniversiteye kesin kabul başvurusu yapabilir ve eğitimine devam edebilir.
Şartlı kabul gerekli koşullar nedir?
Şartlı kabul alabilmek için öğrencinin Türkiye’deki lise diplomasını almış olması, ÖSYM yerleşti belgesinin bulunması ve akademik belgelerinin (lise transkripti, referans mektupları, akademik faaliyetleri, sertifika veya ekstra eğitimlerine ait belgeler) hazır olması gerekmektedir.
Şartlı Kabul Başvuruları Nasıl Yapılır?
Şartlı kabul başvuruları üniversitenin koşullarına bağlı olarak 2 farklı yöntemle yapılabilir:
1- UniASSIST üzerinden şartlı kabul başvurusu: Uni ASSIST, Almanya’daki üniversitelerin bağlı olduğu bir başvuru ve yerleştirme merkezidir. Bazı üniversiteler başvurularını UniASSIST üzerinden kabul eder.
2- Paper – direkt başvuru: Bazı üniversiteler, doğrudan kendi ofisleri üzerinden başvuru kabul eder ve değerlendirme yapar.
Bazı üniversitelere ise hem UniASSIST hem de direkt başvuru eşzamanlı olarak yapılır.
Uzman Mayla Abroad Danışmanlarımız, tüm başvuru ve şartlı kabul süreçlerinde sizlerin yanında olmaktan büyük mutluluk duyar.
TU9 üniversiteleri genellikle şartlı kabul vermez. İstisnalar olabilse de, Berlin üniversitelerinde de, genellikle şartlı kabul sistemi uygulanmaz.
TU9 Nedir?
Almanya’nın üniversite sıralamalarından en yukarılarda bulunan dokuz teknik üniversitesini birleştiren inisiyatifin kısaltmasıdır.
Almanya, özellikle teknik eğitim veren üniversiteleri ile tüm dünyada haklı bir üne sahiptir. Bu üniversitelerin eğitim kalitesi gibi araştırma güçleri de oldukça yüksektir.
Bu üniversitelerde inşaat, makine ve elektrik elektronik mühendislikleri gibi klasik mühendisliklerden fizik, kimya ve biyoloji gibi doğa bilimlerine kadar uzanan geniş yelpazede eğitim alınabilir.
TU9 üniversiteleri:
RWTH Aachen Üniversitesi, Berlin Teknik Üniversitesi, Münih Teknik Üniversitesi, Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü, Stuttgart Üniversitesi, Dresden Teknik Üniversitesi, Leibniz Üniversitesi Hannover, Darmstadt Teknik Üniversitesi, Braunschweig Teknik Üniversitesi.
Almanya Üniversitelerinin YÖK Denkliği:
Tüm Alman Devlet Üniversitelerinin YÖK denkliği vardır. Almanya’da üniversite eğitimi 3 yıldır (tıp, diş hekimliği, veterinerlik vb. bölümler hariç). 3 yıllık akademik üniversite eğitimi sonunda alınan diploma tüm dünyada tanındığı gibi, Türkiye’de de YÖK tarafından 4 yıllık lisans derecesi olarak denklik almaktadır.
Yerleştirme Yaptığımız Üniversitelerin Listesi:
Üniversite Adı | Dil Kursu Ücreti | Harç Ücreti |
FH Erfurt Üniversitesi | 655.00 € | 219.30 € |
RU Bochum Üniversitesi | 500.00 € | 273.28 € |
TI Karlsruhe Üniversitesi | 138.69 € | |
TU Braunschweig Üniversitesi | 1 kur 630.00 € | 311.70 € |
TU Clausthall Üniversitesi | Aylık 240.00 € | 179.00 € |
TU Dresden Üniversitesi | 242.30 € | |
Bonn Üniversitesi | 2 Kur 760.00 € | 256.52 € |
Bremen Üniversitesi | – | 272.80 € |
Duisburg- Essen Üniversitesi | – | 270.46 € |
Erfurt Üniversitesi | 655.00 € | 219.30 € |
Frankfurt Üniversitesi | – | 352.59 € |
Giessen Üniversitesi | 1 kur 400.00 € | 285,55 € |
Göttingen Üniveritesi | 1 kur 460.00 € | 320.85 € |
Hannover Üniversitesi | DSH kursu- 1 aylık 600.00 € | 368.85 € |
Jena Üniversitesi | 203.60 € | |
Kassel Üniversitesi | – | 272.31 € |
Mainz Üniversitesi | – | 291.63 € |
Marburg Üniversitesi | 1 kur 410.00 € | 302.96 € |
Nürnberg-Erlangen Üniversitesi | 650.00 € | 107.00 € |
Paderborn Üniversitesi | 450.00 € | 263.61 € |
Potsdam Üniversitesi | 272.81 €uro | |
Siegen Üniversitesi | 350.00 €uro | 239.20 €uro |
Stuttgart Üniversitesi | 1425.00 €uro | 165.00 €uro |
Wuppertal Üniversitesi | 500.00 €uro | 270.00 €uro |
Würzburg Üniversitesi | Ücretsiz | 102.70 €uro |
Passau Üniversitesi | 3490.00 €uro | 70.00 €uro |
Osnabrück Üniversitesi | – | 317.87 €uro |
Kaiserlautern Üniversitesi | – | 216.67 €uro |
TU Chemnitz Üniversitesi | 1500.00 €uro | 250.20 €uro |
Magdeburg Üniversitesi | 1 kur 240.00 €uro | 94.50 €uro |
Kiel Üniversitesi | 119,50 €uro |
Times Higher Education 2018 Sıralamasına Göre En İyi 10 Alman Üniversitesi:
- LMU Munich – 3. sırada
- Technical University of Munich – 41. sırada
- Heidelberg University – 45. sırada
- Humboldt University of Berlin – 62. sırada
- RWTH Aachen University – 79. sırada
- University of Freiburg – 82. sırada
- Free University of Berlin – 88. sırada
- Technical University of Berlin – 9. sırada
- University of Tubingen – 94. sırada
- University of Bonn – 100. sırada
- Karlsruhe Institute of Technology (KIT) – 133. sırada
Almanya’nın en iyi 10 üniversitesi hakkındaki BLOG yazımız da ilginizi çekebilir!