1 – Malta, Akdeniz’de, İtalya’nın güneyinde yer alan bir ada ülkesidir. Malta, Gozo ve Comino isimli 3 büyük, 2 de küçük adadan oluşur. Bulunduğu enlem yönünden Kıbrıs ile yakın enlemlerde bulunduğundan, iklimi Kıbrıs iklimine benzer. Yazları sıcak; kışları ise ılıktır. Kış mevsimi ortalama 15 santigrat derece gündüz sıcaklığı ile yaşanır ve kışlar kısa sürer. Deniz turizminin yaygın olduğu Malta’da, deniz sezonu Nisan ayında açılır. Yaz kış güneşin tadını çıkarmak mümkündür. Adada ısınma kaynağı olarak ağırlıklı olarak klima kullanılır. Ülkede 240 volt elektrik kullanılır, iki tür priz sistemi de bulunabilir ağırlıklı olarak üçlü girişler bulunduğundan, gitmeden bir priz dönüştürücü adaptörü edinmek hayatınızı büyük oranda kolaylaştıracaktır.
2 – Malta’da çift resmi dil vardır: İngilizce ve Maltaca. Maltaca, İtalyanca-Arapça tınılarının karma olarak hissedildiği bir dil. Malta, tarihi boyunca yaşadığı çok sayıda kuşatma ve fetih ile farklı pek çok kültürün etkisine girmiş olmakla birlikte, 1814 yılında İngiltere kolonisi haline gelmiştir. Kolonilikten kurtulup İngiliz “Commonwealth” ülkesi haline 1964 yılında gelmiş; Malta Cumhuriyeti’nin kurulması ve tam bağımsızlığını elde etmesi ise 1974 yılını bulmuştur. 160 yıllık İngiliz hükümranlığının etkileri adada İngilizcenin ana dil olmasından, sokak aralarında karşınıza sıkça çıkan kırmızı telefon kulübelerine kadar pek çok alanda hissedilir.
3 – İngiliz kültürünün en önemli yansımalarından birisi olarak Malta’da trafik sol şeritten ilerler. Malta’da 6 aylık bir ziyaret süresi dahilinde Türkiye ehliyetiniz ile araba kullanabilirsiniz ancak 6 ay üzeri oturumlarda Malta ehliyeti alma zorunluluğu vardır. Ancak trafik akış yönüne uyum sağlamak biraz zor olabilir, araba kiralamayı planlıyorsanız bu noktayı dikkate almayı unutmayın. Ayrıca yollar genellikle dar ve trafik akışı özellikle şehir içlerinde tek yönlüdür. Bu durum ulaşmak istediğiniz noktaya gidiş mesafenizin uzamasına ve yolun karmaşıklaşmasına neden olabilir. Bu sebeplerle taksi kullanımını tercih edebilirsiniz; taksi noktasında da standart taksiler ve uygulama üzerinden erişebileceğiniz taksiler mevcuttur. Standart taksilere, taksi duraklarından erişmeniz mümkündür. Uygulama üzerinden taksi çağırmak isterseniz, “taxify” uygulamasını indirebilir, buradan gideceğiniz yeri girerek yaklaşık ücretin ne kadar olacağını da görebilirsiniz. Her iki opsiyon da yasaldır ve uygulama taksiciliği çok daha ekonomiktir.
4 – Malta’da toplu taşıma ağı oldukça gelişmiştir. Toplam yüzölçümü itibari ile Gökçeada kadar bir ada olan Malta’da ana adada otobüs, çevre adalara geçişte ise feribotları kullanmak hem kolay hem de ekonomiktir. Otobüs yolculuğu en uzak mesafelere bile yarım saat- kırk dakika gibi sürer. Ana otobüs terminali başkent Valletta’da bulunur ve buradan adanın her tarafına giden otobüsler kalkar. Yetişkinler için 26 Euro, öğrenciler için 21 Euro karşılığı otobüs kartı alarak sınırsız şekilde otobüs kullanmak mümkündür. Diğer yandan tekil binişlerde doğrudan şoföre ödeme yaparak da otobüse binilebilir. Otobüs biletleri kışın 1,5 Euro, yazın 2 Euro, gece tarifesinde ise yaz-kış 3 Euro olup, iki saate kadar ücretsiz aktarma yapılabilir.
“Valletta Card” adı ile anılan bir kart da özellikle turistik kullanıma yöneliktir. 19 Euro karşılığında edinilen Valetta kartı ile, 24 saat içerisinde Valletta çıkışlı ve dönüşlü güzergahlarda sınırsız seyahat edebilir, Valetta’daki müzelere ücretsiz girebilir ve iki kez de ücretsiz feribot kullanabilirsiniz.
5 – Malta’nın yemek kültürü, İtalyan kültüründen oldukça etkilenmiştir. Malta peyniri olarak bilinen keçi peyniri benzeri bir peynir Malta’ya özgüdür ve çoğu restoranın menüsünde yer alır. Bunun haricinde genellikle makarna ve pizza servis eden restoranlar yaygındır. Bir ada devleti olmasına rağmen deniz ürünleri yönünden çok zengin olduğu söylenemez. İngiliz tarzı yemekler de oldukça yaygın şekilde bulunur; özellikle kahvaltı servisi veren restoranlarda İngiliz kahvaltısı etkileri baskındır. Yerel tatlar peşindeyseniz, özellikle kırsal bölgelerde yaygın olarak tüketilen Fenkata’yı deneyebilirsiniz; tavşan etinden yapılan bu yemek özellikle Malta şarapları ile servis edilir. Menülerde “fenek” ibaresi görürseniz, bu yemeklerin tavşan etinden yapıldığını aklınızda tutmanızda fayda var. Öğrenciyseniz, ağırlıklı olarak kaldığınız yurt konaklamalarında yemek pişirme imkanınız bulunur. Ada genelinde hem uluslararası zincir marketler hem de lokal marketler oldukça yaygın şekilde bulunur. Özellikle zincir marketlerde her ülkeye ait yemekleri pişirmenize olanak tanıyan malzemeleri temin etmeniz mümkündür.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!