Ülkeler Rehberi:
Güney Afrika
- Başkent:
Yürütme alanında başkent; Pretoria
Yargı alanında Başkent; Bloemfontein
Yasama alanında başkent: Cape Town
- Para Birimi:Rand
- Ülkenin Nüfusu:910.000
- Ana Dili: Afrikanca ve İngilizce
- Dini: Hıristiyanlık, İslamiyet
- Türkiye’ye Uçak ile mesafesi: 13 saat
- Türkiye ile arasındaki saat farkı: 1 saat geri
- Popüler Şehirleri: Cape Town, Johannesburg
Ülke hakkında bilgi:
Güneyinde Hint Okyanusu, Güney Batısında Atlas Okyanusu yer alan Afrika kıtasının en güneyinde yer alan ülkedir. İki küçük adadan oluşan Prens Edward Adaları Güney Afrika Cumhuriyetine aittir.
Güney Afrika’nın tarihi Hollandalı büyük şirketlerin mola istasyonu olan Ümit Burnu’na konum itibari ile gemi personellerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mola vermeleri ile başlamıştır.
Yakın geçmişe kadar ülkede ciddi anlamda ırkçı politikalar görülmüştür. Apartheid Politikaları denen bu sisteme göre insanlar ten rengine göre ayrılmıştır. Bu uygulama 1991 yılına kadar devam etmiştir. Bu uygulamaya göre Siyahlar, Beyazlar, Renkliler ve Asyalılar olarak 4 etnik grup vardır.
Ekonomisi:
- yüzyılın ortalarına kadar tarıma dayalı ve tüketilecek kadar ürün yetiştirme bilincinde olan Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Altın madenlerinin keşfedilmesiyle madenciliğe ağırlık verilmiştir. Yer altı madenleri açısından oldukça zengin olan ülkenin ihracatının yarısını bu madenler oluşturmaktadır. Dünya’nın en büyük elması Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bulunmuştur.
Aynı zamanda ülke dünyanın en büyük 3. Tarım ihracatçısıdır. Ülke genelinde mısır, buğday ağırlıklı olmak üzere hububat ürünleri ekilip yetiştirilmektedir.
Turizm sektörü ülkede 20. Yüzyıl itibari ile gelişmeye başlamış olup, şuanda turizm gelirler Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın %7’sini oluşturmaktadır.
Sanayisi:
Ülkede maden sanayi büyük gelişme göstermiş olup, ekonomisi de genel olarak buna dayanmaktadır. Ülkenin ithal ettiği ürünlerin başında makine ve ekipmanları, petrol ve bilimsel aletler gelmektedir.
Yaşam:
Güney Afrika çok kültürlü bir ülkedir. Birçok kültürden insan iç içe yaşıyor olsa bile geçmişte uygulanan ve şuan geçerliliğini yitiren Apartheid politikaları gereği genel olarak farklı gruplar birbirinden ayrı alanlarda yaşamaktadır. Bu çok kültürlülük nedeniyle ülke “gökkuşağı ulusu” olarak tanımlanmaktadır. Ülkenin %80 i siyahidir.
Ulaşım:
Ülke genelinde çoğu kuzey ve doğu bölgesinde bulunmak üzere yaklaşık 21.000 km uzunluğunda demiryolu ağı vardır. Bu ağ üzerinden toplu taşımacılık ile birlikte mal taşımacılığı da yapılmaktadır.
Ülkede trafik soldan akmaktadır. Toplu taşıma özellikle batı bölgelerde kara yolu ulaşımında şehir içlerinde kullanılmaktadır. Toplu taşımanın yetersiz kaldığı bölgelerde bisiklet kullanımı yaygındır.
İklim: Güney yarım kürede yer alması sebebiyle, Kuzey yarı kürenin tam aksine mevsimler yaşanmaktadır. Ülkenin yaz mevsimini yaşadığı aylar olan Kasım ve Mart ayları arasında sıcak ve kurak bir iklim görünmektedir. Cape Town ve civarında kış mevsiminde serin bir iklim görülürken yalnızca yüksek dağlarda kar yağışı görülmektedir. Yıllık yağış ortalaması oldukça düşüktür.
Popüler Şehirleri:
Cape Town: Güney Afrika Cumhuriyeti’nin 3 başkentinden biridir. Ülke’de yasama görevi Cape Town’da yürütülür. Bu nedenledir ki “Sadece yasamanın değil yaşamanın da yapıldığı şehir” benzetmesi yapılır. Şehirde genelde İngiliz ve Hollanda kültürlerinin etkileri görülmektedir.
Şehirde dünya standartlarında alışveriş merkezleri ve lüks restoranlar oldukça fazladır. Gece hayatı oldukça popüler olan şehir 1 aya kadar vizesiz seyahat imkanı bulunması sebebiyle Türkler tarafından çok fazla ziyaret edilmektedir.
En ünlü yerleri; Masa şeklinde görüntüsüyle Table dağı ve Cape Point bölgesidir.
Johannesburg: Güney Afrika Cumhuriyeti’nin en büyük, Afrika kıtasının ise en büyük 3. şehridir. Ülkenin en önemli kültür sanayi ve ticaret merkezidir. Şehrin bu kadar gelişmesinin altında yatan sebep Altın Madeni kasabası olarak kurulmuş olmasıdır. Altın madenlerinin keşfedilmesiyle hızlı bir şekilde şehirleşmeye başlayan Johannesburg’da güvenlik ile ilgili hala sıkıntılar yaşanmaktadır.