Bu soru özellikle aileler tarafından öğrenci yurtdışında okumaya karar verip bu isteğini dile getirdikten sonra sorulan ilk sorudur. Bu sorunun cevabı sadece yurtdışındaki eğitim masraflarını değil bunun yanı sıra yurtdışındaki yaşam masraflarını da içerir. Peki Almanya’da okumanın maliyeti nasıl hesaplanır?
Bu maliyetlerin hesaplanmasındaki ilk nokta eğitim masraflarıdır. Fakat Almanya’daki çoğu üniversitede üniversite ücreti yoktur. Yani çoğu Alman üniversitesinin ve Yüksek Öğrenim Kurumunun devlet tarafından finanse edildiği doğrudur. Bu durum, Almanya’da okumanın maliyetlerini, pek çok ülkeye göre daha avantajlı hale getirir. Bunun haricinde özel üniversitede okumak isteyenler olabilir ve bu üniversitelerin belirli bir harç ücretleri vardır. Özel üniversiteler sadece harç ücretlerinden finanse edildiği için devlet üniversitelerine göre daha yüksek harç ücretleri vardır. Özel üniversitelerin fiyatları yılda 20.000 Euro’yu bulabilir. Devlet üniversitelerinde ise dönem katkısı adı altında çok cüzzi bir ödeme istenir. Üniversitelere ödenen bu katkı payları her üniversite için farklılık gösterse de ortala 150-250 Euro aralığındadır. Bu ücret her öğrenci tarafından ödenir. Bu ücret karşılığında öğrenci belirli bir bölge içerisinde ücretsiz ulaşım hakkına da sahip olur. Yani öğrenciler okul kimlik kartları çoğu zaman otobüs ve tren ulaşımlarında kullanabiliyorlar.
Eğitim masraflarının haricinde, Almanya’da okumanın maliyetleri için kilit olan ikinci ana konu ise yaşam maliyetleridir. Almanya’daki maliyetler diğer ülkelerle karşılaştırıldığında çok yüksek çıkmaz fakat öğrencilerin kendi yaşadıkları ülkede yaşıyormuş ve kendi ülkelerinde bir üniversiteye gidiyormuş gibi bir yaşam maliyeti çıkar. Bu miktar da çok fazla değildir. Almanya’daki konaklama fiyatları çok değişkendir. Bu durum öğrencilerin büyük bir endüstri ve üniversite şehrinde veya küçük bir kasaba ve üniversite şehrinde yaşamak istemesine bağlıdır. Özellikle konut sıkıntısının hüküm sürdüğü yerlerde, öğrencilerin çoğu bir araya gelerek apartman dairelerinin ve temel giderlerinin masraflarını birlikte ödüyorlar. Ayrıca üniversiteler öğrenciler için uygun fiyatlara kalabilecekleri yurtları da sunmaktadır. Bu yurtların çoğunda mutfaklar ortak kullanım alanında oluyor ve öğrenciler erken kayıt yaptırdıkları takdirde daha uygun fiyatlı konaklama şansı elde edebiliyorlar. Yurtların fiyatları ise aylık ortalama 200-400 Euro arası değişmektedir.
Tabi ki de öğrencilerin eğitim ve konaklama maliyetleri dışında daha başka yaşam maliyetleri de vardır. Bunlar giyecekler, boş zaman aktiviteleri, kitap masrafları gibi masraflar olabilir. Üniversitede seçilen bölüme göre kitap maliyetleri 50 Euro civarını bulabilir. Gıda masrafları da tamamen öğrencinin seçimlerine bağlıdır. Aynı Türkiye’de olduğu gibi tamamen organik beslenmek isteyen bir öğrencinin mutfak masrafları diğerlerine göre daha fazla çıkar. Bunların yanında spor yapmaktan veya bu tür aktivitelerden hoşlanıyorsanız bunlar içinde belli bir bütçe ayrılmalıdır.Bu gibi çıkabilecek ek masraflar için ayda ortalama 200 Euro ayrılmalıdır.
Masrafların bir diğeri ise öğrenci Almanya’ya başka ülkeden geldiği için Yılbaşı, bayram veya diğer özel günlerde ailelerinin yanlarına gitmek isteyecektir. Bunlar için de belirli bir bütçe ayrılmalıdır.
Buradaki tüm kalemleri kişiler kendi hayatlarına göre değerlendirmeli ve ne kadarının altından kalkabileceğini tamamen kendi hayatlarına göre şekillendirmelidir. Almanya okumak ve yaşamak için çok güzel bir ülkedir.
Mayla Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ile iletişim için lütfen formumuzu doldurun.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!