YURTDIŞINDA OKUMANIN MALİYETİ NEDİR?
Birçok uluslararası öğrenci için, eğitim maliyeti büyük bir endişe kaynağıdır. Öğrenim harcı, uçak bileti ve sigorta gibi büyük giderlerin yanı sıra günlük yaşam masrafları için nasıl ödeme yapabileceğiniz konusunda endişeleriniz varsa, bu yazıda hepsinin cevaplarını bulabilirsiniz.
Bulabileceğiniz ana başlıklar;
- Yurtdışında eğitim masraflarım ne kadar tutacak?
- Yurtdışında eğitim için ayırdığım bu paraya ne zaman ihtiyacım olacak?
- Yurtdışı Eğitimim için nasıl para biriktirebilirim?
- Yurtdışı eğitim masrafları hakkında bilgiler
Yurtdışında Eğitim Masraflarım Ne Kadar Tutacak?
Öğrenim ücretleri üniversiteler ve kolejler arasında büyük farklılıklar gösterir. Bunun yanı sıra yaşam harcamaları, seyahat ve sigorta maliyetleri de farklı ülkeler ve bölgeler arasında değişmektedir. Bu yüzden bu sorunun net bir cevap yoktur ve yurtdışında eğitim alabilmek adına bütçenizi belirlemek için farklı kaynaklardan biraz araştırma yapmanız gerekir.
Bu yazıda size alacağınız yurtdışı eğitiminin tüm süresi boyunca tüm bu maliyetler için ne kadar paraya sahip olmanız gerektiğini açıkladık.
Şu an yıllık maliyetler ortalama şekilde aşağıdaki gibidir,
ÜLKE | EĞİTİM ÜCRETİ ARALIĞI | YAŞAM ÜCRETİ ARALIĞI |
USA | 6,000 – 40,000 US$ | 10,000 – 15,000 US$ |
UK | 4,000 – 21,000 GBP | 9,000 – 12,000 GBP |
AVUSTRALYA | 9,000 – 25,000 AU$ | 18,000 – 20,000 AU$ |
KANADA | 2,000 – 16,000 C$ | 15,000 – 20,000 CAD$ |
Ayrıca, üniversitelerin ilgilendiğiniz ve okumak istediğiniz bölümün internet sayfalarını ziyaret ederek, burs ve öğrenci kredilerini de öğrenebilirsiniz.
Yurtdışında Eğitim İçin Ayırdığım Bu Paraya Ne Zaman İhtiyacım Olacak?
Öğrenci vizesine başvurmadan önce bu ücretleri ödeyebilecek durumda olduğunuzu kanıtlamanız gerekir.
Bu şu anlama gelir; bankanızdaki hesap döküm geçmişi, banka hesap bilgileri, sponsor veya burs yönetim kurulu tarafından bir mektup veya eğitiminiz için ödeme yapabileceğiniz başka bir hesabı göstermeniz gerekir. Aksi takdirde öğrenci vizeniz reddedilebilir.
Yurtdışı Eğitimim İçin Nasıl Para Biriktirebilirim?
Eğer tüm bu masraflar gözünüzü korkutuyorsa farklı seçeneklerin olduğunu söylemek isteriz. Yurtdışında eğitim maliyetini azaltabileceğiniz bazı yöntemler şunlardır;
Büyük ve tek seferlik maliyetlerden tasarruf etmek:
Bir indirim sundukları takdirde öğrenim ücretlerinizi önceden ödeyin.
- Daha uygun bir ücretle daha küçük bir kolej veya kampüs seçin. Her uygun ücretli okulun kalitesi düşük anlamına gelmez, kalitesi de aynı derecede iyi olabilir.
- İlk iki yıllık lisans eğitiminden tasarruf etmek için ABD’de bir devlet okulunu seçin. Bu okullar genellikle daha büyük üniversitelere geçiş için yol sunarlar.
- Paranızın çoğunu yüksek faizli ya da vadeli bir mevduat hesabında saklayın ve sadece büyük ödemeler için (eğitim ücreti ve konaklama gibi) ödeme yapmanız gerektiğinde geri çekin.
- Uçak biletleriniz ve sağlık sigortanız için online satın almaları tercih ederek daha uygun fiyatlı seçenekler elde edebilirsiniz.
Yurtdışı Yaşam Maliyetlerinden Tasarruf Etmek:
- Düşük yaşam maliyetleri olan bir ülkede merkezden uzak bir konaklama seçin.
- Tek kişilik konaklamalar yerine paylaşımlı odaları tercih edin. Böylece maliyetleri de paylaşırsınız.
- İyi ve gelişmiş toplu taşıma bağlantılarına sahip güvenli bir bölgede oturduğunuzdan emin olun, böylece taksiler için harcama yapmanız gerekmez.
- Dışarıda yemek yemek yerine kendiniz yemeğinizi yapmayı öğrenin.
- Ucuz süpermarketlerden alışveriş yapmaya özen gösterin. Taze meyve ve sebzelerinizi pazarlardan da satın alabilirsiniz. Ve eğer paylaşımlı konaklamada kalıyorsanız arkadaşlarınızla da ortaklaşa satın alabilirsiniz.
- Özellikle ailenizi aramak istediğinizde, ara
- mak için Skype veya indirimli telefon kartlarını kullanın ve bu şekilde cep telefonu maliyetlerinizi kontrol altında tutmuş olursunuz.
Yurtdışı Eğitim Masrafları Hakkında Bilgiler
Çalışma planlarınız için bütçenizi hazırlarken hatırlanması gereken yedi önemli nokta şunlardır:
- Yerleştiğiniz okuldan eğitim alırken ücretler artabilir, bu yüzden teklif mektubundakiücretlerin sabit olup olmadığını üniversitenizle kontrol edin.
- Döviz kurları da değişkenlik gösterebileceği için ödenecek ücretlerde kendi ülkenizin parası bakımından zorluk yaşayabilirsiniz. Bunu engellemek adına döviz oranlarının uygun olduğunu düşündüğünüz zaman diliminde ödeyeceğiniz tutarları ertelemeden ödenecek para birimine çevirin.
- Eğitim ve konaklama haricinde ayırdığınız bütçenize ufak eklemeler yapabilirsiniz. Çünkü yurtdışındaki renkli ve eğlenceli sosyal aktivitelere katılacak olmayı unutmamak gerekiyor. Film biletlerini, gezileri ve eğlence gecelerinin hepsini bütçenize dahil edin.
- Kentsel alanlarda, şehir merkezinde yaşamak, genellikle daha küçük bir kasabada veya kırsal alanda yaşamaktan çok daha maliyetlidir.
- Bütün ülkeler uluslararası öğrencilere yerli öğrencilerle aynı koşullara sahip kart sunmaz. Eğer öğrenci indirim kartına erişiminiz varsa, onu kullanın. Değilse, yoğun olmayan seyahatlerle paradan tasarruf edin veya tek seferlik biletler yerine haftalık geçişler satın alın.
- Kredi kartları sizin için pek tasarruflu seçenekler olmayabilir. Hem kur değişikliğinin olması hem de harcanılan miktarı daha sonra ödemek zorunda oluşunuz sizi zorlayabilir. Bu nedenle nakit harcama yapmaya özen gösterebilirsiniz.
- Eğer şu an birlikte yaşıyorsanız, yurtdışında yaşayacağınız öğrenci hayatı ile aynı yaşam tarzını yaşamayı beklemeyin. Yatak odanız iyi olmayabilir, her zaman toplu taşıma araçlarını yakalamanız gerekebilir, çok fazla telefon araması yapamayabilir veya yeni kıyafetler satın alamayabilirsiniz. Ama sonunda kesinlikle buna değecek, unutmayın!
Yurtdışı Eğitim Hakkında Detaylı Bilgi Almak için İletişim Formumuzu Doldurun.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!