Almanya’da üniversite okuma şartları konusunda çoğu öğrencinin maalesef eksik ya da yanlış bilgisi bulunmaktadır. Biz de bu blog yazımızda Almanya’da okuma şartları konusunda öğrencilerimizi bilgilendirmek adına madde madde tüm detayları yazdık.
Almanya’da üniversite okuma şartları aslında çok zorlu olmamakla beraber hem araştırma, hem de sabır gerektiren süreçleri barındırır. Bilgi kirliliği yaşandığını gözlemlediğimiz birkaç örneğe değinmek gerekirse; Almanya’da üniversite başvurusu esnasında Alman Üniversiteleri genellikle Almanca dil bilgisi istemez; fakat sıfır Almanca ile vize başvurularının ret riski yüksektir. Ya da Almanya’da üniversite okuma şartları arasında ÖSYM Yerleşti Belgesinin olması zorunludur maddesi vardır, fakat bu belge herhangi bir bölüme “yerleşti” belgesi olamamalıdır gibi detaylar mevcuttur.
Almanya’da üniversite okuma şartlarıyla ilgili tüm bu önemli detayları aşağıda görebilirsiniz.
1.ÖSYM Yerleşti Belgesi:
Almanya’da üniversite okuma şartlarının en başında ÖSYM Yerleşti Belgesi gelir. Burada önemli olan Almanya’da okumak istediğiniz bölüm ve fakültenin, Türkiye’de yerleştiğiniz bölüm ve fakülte ile aynı olmasıdır. Bunun haricinde Almanya’da üniversite okuma şartlarında illa Türkiye’de devlet üniversitesine yerleşmiş olmanız gerekmez. Türkiye’de bulunan özel üniversiteler, devlet üniversiteleri ya da Kıbrıs’taki üniversiteler de kabul edilir. (Yerleşmeniz yeterlidir, kayıt yaptırma zorunluluğunuz yoktur.) Almanya’da üniversite okuma şartlarına göre, sadece AÖF (Açık Öğretim Fakülteleri) ve 2 yıllık ön-lisans programları kabul edilmez.
- Almanca Dil Bilgisi:
Almanya’da üniversite okuma şartlarına göre, çoğu üniversite Almanca bilginize bakmadan öğrencileri okula kabul eder. Bu sisteme “şartlı Kabul” denir. Şartlı kabul sistemi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz, ilgili yazımızın ilginizi çekeceğini düşünüyoruz. Diğer yandan, Almanca dil bilgisi, vize görüşmesi sırasında sizden istenir. Konsolosluk çalışanları vize mülakatınız sırasında Türkiye’de Almanca öğrenmek için adım attığınızı gösteren belgelerinizi görmek ister. Vizesini alıp Almanya’ya eğitime giden öğrenciler ise orada Almanca dil kursuna giderek istenilen düzeye (minimum B2 tamamlama) geldikten sonra TestDaf ya da DSH sınavlarından biri ile Almanca seviyelerinin yeterliliğini belgelemelidir.
3.Garantörlük ya da Bloke Hesap:
Almanya’da üniversite okuma şartlarının en önemlilerinden biri de Almanya’da eğitim alacağınız süre boyunca masraflarınızın ne şekilde karşılanacağıdır. Bu konuda da iki farklı yol çıkar karşınıza; “Garantörlük” ya da “Bloke Hesap”.
Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrenciler vizeye girmeden önce mutlaka bu iki belgeden birine sahip olmalıdır.
Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrencilerin alacağı “Garantörlük Belgesi”, Almanya’da olan bir kişinin (illa akraba ya da tanıdık olması gerekmez) öğrenci için Almanya’da bulunan yabancılar dairesinden aldığı resmi garantörlük belgesidir.
Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrencilerin tercih ettiği bir diğer seçenek ise Bloke Hesap yöntemidir. Bunun için de öğrencinin vizeye girmeden önce İşbankası, Deutsche Bank ya da Fintiba Bank’tan bir hesap açtırması gerekir. Ve bu hesaba ay bazında Alman hükümetinin belirlediği minimum asgari yaşam tutarını yatırması gerekmektedir. Bu para öğrenci Almanya’da bulunan hesapta bloklanır ve öğrenci Almanya’ya gidince aktif hale gelir.
4.Almanya Vizesi:
Almanya’da üniversite okumaya gidecek öğrencilerin D-Tipi (90 gün ve üzeri) vize kategorisine başvurması gerekir. Bu başvurular İDATA üzerinden konsolosluktan randevu alınarak yapılır. Konsolosluktan randevuyu alan öğrenci hazırlanan vize evrakları ile birlikte bulunduğu ilin bağlı olduğu konsolosluğa gider. Bu vize görüşmesi mülakat şeklinde geçer.
Almanya vizesi hakkında daha detaylı bilgi almak için bu yazımızı okuyabilirsiniz.
Almanya’da üniversite okuma şartlarının hepsini yerine getiren öğrenciler için üniversite başvurusunda bulunulur. Başvuru sonrasında evrakların ve başvurunun değerlendirilme süreci başlar. Bu süreç 4-8 hafta aralığında sürer ve sabır isteyen bir süreçtir. Bu süreç sonrasında okuldan kabulü gelen öğrencilerin hemen vize randevuları alınır ve vize görüşmesine yönlendirilirler. Vize sonucunun çıkması da 5-8 hafta aralığında sürer.
Almanya’daki üniversitelerin bulunduğu listemize ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.