Yurtdışında dil okuluna gidip kim çalışmak istemez?
Yurtdışında dil eğitimi alırken aynı zamanda çalışarak öğrendiklerinizi pekiştirmek, harçlık masrafınızı çıkartmak mı istiyorsunuz?
Aşağıda en çok tercih edilen ülkelerdeki çalışma izni prosedürlerini aşağıda görebilirsiniz.
İngiltere’de Dil Okuluna Giderken Çalışabilir miyim?
İngiltere, öğrencilere üç farklı öğrenci vizesi sunar. Alacağınız vizenin türü, seçeceğiniz programın içeriğine ve süresine göre değişir.
Kısa dönem öğrenci vizesi / Short Term Student Visa:
6 ay ve daha kısa süreli dil okulu öğrencileri, bu vize türü ile İngiltere’ye gidiş yapar. Vizenin maksimum süresi 180 Gün olur. Bu vize türü uzatılamaz bir vizedir. Yani, 180 gün sonunda ülkenize geri dönmeniz gerekir.
İngiltere’de, dil okullarında eğitim alan öğrencilerin çalışma izni yoktur.
Uzatılmış Kısa Dönem Öğrenci Vizesi / Extended Short Term Student Visa:
Program süresi, 180 günü aşan dil okulu öğrencileri bu vize türüne başvurur; Vizenin maksimum süresi 11 ay olabilir ve vize uzatılamayan bir vize türüdür; yani vize geçerlilik süresi sonunda öğrencinin ülkesine dönmesi gerekir.
İngiltere’de, dil okullarında eğitim alan öğrencilerin, program süresi ne kadar uzun olursa olsun, çalışma izni yoktur.
Tier-4 Öğrenci Vizesi (PBS)
İngiltere’de üniversite ve yüksek lisans öğrencilerinin aldığı vize türüdür. Bu vize ile öğrenciler, haftada 20 saat yarı zamanlı çalışma iznine sahip olur.
Amerika’da Dil Okuluna Giderken Çalışabilir miyim?
Amerika’da herhangi bir dil kursunda dil eğitimi alan öğrencilerin çalışma izni olmaz.
Amerika’da üniversite ve yüksek lisans derecesindeki akademik programlardan birisi için eğitim almaya giden öğrenciler, F-1 öğrenci vizesi ile ülkeye giriş yapar. F-1 tipi öğrenci vizesi sahibi olan öğrencilerin, sadece kampüs içerisindeki işletmelerde haftada 20 saat yarı zamanlı çalışma izni olur. Tatil zamanlarında bu süre tam zamanlı olarak kullanılabilir.
Üniversitelerin Extension programları olarak sunulan Sertifika programlarına kayıt olup 9 ay eğitim alan öğrencilere haftada 20 saat kampüs içi çalışma izni verilir. Eğitimleri sonrasında ise 1 yıl süreliğine OPT (Optinal Practical Training) hakkı verilir. OPT kapsamında çalışılacak işlerin doğrudan eğitim alınan alan ile ilgili olması şartı vardır. 1 yılın sonunda ise, öğrencilerin kalıcı tam zamanlı bir işten iş teklifi (job offer) almaları ya da ülkelerine geri dönmeleri gerekir.
Avustralya’da Dil Okuluna Giderken Çalışabilir miyim?
Avustralya’ya dil eğitimi için giden öğrenciler, 12 hafta ve üzeri bir kurs programına katıldıklarında, haftada 20 saat part-time/yarı zamanlı çalışma iznine sahip olur. Tatil zamanlarında bu süre full-time/tam zamanlı olarak kullanılabilir.
Avustralya’da üniversite ve yüksek lisans öğrencileri de, öğrenim süreleri boyunca çalışma iznine sahip olur.
Avustralya, bir göçmen ülkesidir. Avustralya hükümeti, yasal olarak, üniversite ya da yüksek lisans mezunlarına kendi ülkesinde kalma ve çalışma izni verir.
1 yıllık, yüksek lisans öğrencilerine 18 ay, doktora öğrencilerine ise 4 yıllık kalma ve çalışma izni verir.
Malta’da Dil Okuluna Giderken Çalışabilir miyim?
Malta’da dil okullarında 90 günün üzerinde dil eğitimi alan öğrencilerin, haftalık 20 saat part-time/yarı zamanlı çalışma izni vardır.
Çalışmaya başlamadan önce 90 günlük eğitim tamamlamış olma ve öğrencilerin ders devamlılığının % 75’in altına düşmemesi şartı aranmaktadır. Devamsızlığı belirlenen miktarın üzerine çıkan öğrencinin çalışma izni iptal edilir. Başvurular, Malta’nın iş ve işçi bulma kurumu JobsPlus’a bildiri yapılarak gerçekleştirilir. Başvuru ücreti, başvurusu esnasında 150 Euro, başvuru onaylandıktan sonra da 80 Euro olmak üzere toplam 230 Euro’dur. Yasaya göre, işyerlerinin yabancı öğrenci çalıştırabilmek için yerli işgücünde kendilerine uygun bir çalışan bulamadıklarını ispat etme zorunlulukları vardır. İşyerleri; JobsPlus’ta 2 hafta ilan vermesine rağmen yerli işçi bulamadıysa yabancı öğrenci çalıştırabildiğinden, iş bulmak kolay değildir. Bir yıllık vizelerde, çalışma izni vizenin bitiş tarihinde bitmektedir. Bir yılı aşan vizelerde, oturma izni alınması gerekmektedir. Çalışma izni alan öğrencilerin, çalışma izinleri ister 1 yıldan az, isterse uzun olsun, sosyal haklardan yararlanamadığı için yıllık 30.000 Euro teminatlı sağlık sigortası yaptırma zorunluluğu vardır.
Kanada’da Dil Okuluna Giderken Çalışabilir miyim?
Kanada herhangi bir dil kursunda dil eğitimi alan öğrencilerin çalışma izni yoktur.
Kanada’da 24 haftadan kısa süreli eğitim programlarına Geçici Öğrenci Vizesi / Temporary Student Visitor ile gidilir. Bu vize türü, maksimum 180 gün (6 ay/24 hafta) kalış izni verir ve uzatım hakkı yoktur. Bu vize türü ile ülkeye giriş yapan öğrencilerin çalışma izni olmaz.
24 hafta üzeri eğitim programları için ise Eğitim Vizesi / Study Permit alınır. Bu vize türü, eğitim programının bitiş tarihi artı 90 gün olarak verilir ve uzatılabilir bir vize türüdür. Study Permit ile ülkeye giriş yapan dil okulu öğrencilerinin çalışma İzni yoktur.
Study Permit ile ülkeye giren üniversite, yüksek lisans, diploma, sertifika ve kolej öğrencilerinin haftada 20 saat yarı zamanlı çalışma izni vardır.
Kanada, bir göçmen ülkesidir. Kanada hükümeti, yasal olarak, üniversite, yüksek lisans ve kolej mezunlarına kalma ve çalıma izni verir.
- 1 yıllık program bitirenlere, 1 yıl kalma ve çalıma izni
- 2 yıllık program bitirenlere, 2 yıl kalma ve çalışma izni verir.
İrlanda’da Dil Okuluna Giderken Çalışabilir miyim?
İrlanda’da, 25 hafta ve üzeri dil eğitimi alan öğrencilerin haftada 20 saat part-time/yarı zamanlı çalışma izni vardır. İrlanda, 25 haftalık eğitim için öğrencilere 8 aylık vize vermektedir. Öğrenciler, 25 haftalık eğitimleri sonrası isterlerse geriye kalan 2 aylık sürelerinde çalışabilir. Kalan 2 aylık dönemleri, İrlanda’nın tatil zamanlarına denk gelirse tam zamanlı çalışma olanakları da olur. İrlanda için tatil zamanları Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ayları ve 15 Aralık-15 Ocak tarihleri arasındaki 1 aylık zaman olarak kabul edilmektedir. İrlanda’ya 25 hafta ve üzeri eğitime giden öğrencilerin, İrlanda’nın nüfus sistemine kayıt yaptırarak oturum izni almaları gerekmektedir. Kayıt için 300 Euro ödeme yapılmaktadır.
Almanya’da Dil Okuluna Giderken Çalışabilir miyim?
Almanya’da herhangi bir dil kursunda dil eğitimi alan öğrencilerin çalışma izni yoktur.
Almanya üniversite öğrencilerine haftada 10 saat ve yüksek lisans öğrencilerine haftada 20 saat çalışma izni verilmektedir. Üniversite öğrencileri ise yılda 90 gün full-time, 180 gün part-time çalışabilmektedir.
Ayrıca Almanya, mezun olan uluslararası öğrencilerine iş bulabilmeleri için 1 yıl süre tanımaktadır ve öğrenci mezuniyetinden sonra 1 yıl içerisinde iş bulduğu takdirde oturma izni almaktadır. 5 yıl boyunca bir işyerinde çalışılması halinde Alman vatandaşlığına başvuru yapılabilmektedir.