Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarının tanınması/tanınmaması ile ilgili işlemler, “Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği” Kurulu tarafından yürütülmektedir.
Yurtdışında eğitim planlayan öğrencilerimize öncelikli önerimiz, gitmek istedikleri Üniversitelerin YÖK tarafından tanınıp/tanınmadığını kontrol etmeleridir.
YÖK’e ilgili üniversitenin tanınıp/ tanınmadığını dilekçe sistemi ile YÖK’ün adresine bizzat ya da posta yolu ile ileterek öğrenebilirsiniz!
Yüksek Öğretim Kurulu Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın 13 Nisan 2017 tarihinde yapmış olduğu güzel bir duyuru vardır. Bunu sizlerle paylaşmak isteriz.
Yurtdışından mezun olan öğrencilerin denklik işlemleri Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği hükümlerince yapılır. Bu kapsamda bazı spesifik bölümlerden mezun olan öğrencilere Denklik için Seviye Tespit Sınavı yapılır. (STS) Bu sınav geçmiş yıllarda yılda 1 kez yapılırken, yurtdışından mezun olan öğrencilerin sayısının artması sebebi ile yaşanılan mağduriyetleri giderme adına sınav sayılarında değişiklikler olmuştur.
Yurtdışında Tıp Okumuş öğrenciler için Denklik Sınavı:
2019 yılından alınan karar ile yılda iki kez gerçekleştirilen STS sınav sayısı yılda 6 kez düzenlenmeye başlamıştır.
Tıp doktorluğu dışında, Yurtdışında Diş hekimliği, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ergoterapi, Veterinerlik, Ebelik, Dil ve Konuşma Terapisi gibi sağlık alanlarından mezun olmuş öğrenciler için Denklik Sınavı:
Yukarıda belirtilmiş olan alanlardan mezun öğrenciler için Seviye Tespit Sınavına muadil, İlmi Hüviyet Tespit sınavları yapılmaya başlanmıştır. Bu sınavlar yıl içinde toplamda 5 kez yapılmaya başlanmıştır.
Yurtdışından Eczacılık alanından mezun olan öğrencilerin diploma denklik başvurularında ilgili kural gereğince Türkiye’de Eczacılar Odasına kayıtlı bir eczanede 1 (bir) ay staj yaptıklarına dair Staj Belgesi almaları gerekmektedir. Staj yapmış adayların denklik başvurusu yaparken bu belgeyi sunmaları gerekir.
Farklı alanlardan mezun öğrenciler içinse Seviye Tespit sınavı (STS), yazılı ve sözlü olarak yapılmaya başlanmıştır. Sözlü sınavlara sınırlı sayıda başvuru kabul edilirken yazılı sınavlara sayı sınırı olmaksızın başvuru alınmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!