İngiltere ve Amerika Eğitim Sistemleri Arasındaki Farklar

İngiltere ve Amerika Eğitim Sistemleri Arasındaki Farklılıklar

Times Yüksek Öğretim (Times Higher Education)’ in hazırladığı dünya üniversitelerinin başarı sıralamasına göre, dünyanın en iyi 200 üniversitesinin yarısından fazlası ya Amerika’da ya da İngiltere’de. Her iki ülke de zengin bir kaliteli yüksek öğretim geleneğine, olağanüstü araştırma imkanlarına ve hem entellektüelliği hem de akademik özgürlüğü teşvik eden bir kültüre sahip. Her ne kadar iki ülke de mükemmel bir öğrenme ortamı sağlasa da, üniversite yapısı ve öğrencilik hayatı bakımından birçok farklılıkları vardır. Bu yazıda Amerikan ve İngiliz eğitim sistemleri arasındaki temel farkları ele alacağız.

Mezun olma süresi

Belki de Amerika ve İngiltere eğitim sistemi arasındaki en önemli fark eğitiminizi tamamlama sürenizdir (lisans eğitiminin dört sene olduğu İskoçya hariç). Amerika’da ki eğitim süresi genel olarak İngiltere’dekinden bir yıl daha uzundur, ancak bu süre doktoradan önce yüksek lisans eğitimi alıp almamanıza bağlı olarak değişim gösterir. Her iki sistemde de lisans eğitimden sonra direkt doktora eğitimi alabilirsiniz, ancak İngiltere’de doktoradan önce yüksek lisans eğitimini tamamlamak daha yaygındır. İngiltere’de müfredat programı daha kısadır, çünkü ders programı Amerika’ya göre daha yoğundur.

 

Akademik Dönem

Amerika’daki çoğu üniversite eğitim dönemine Ağustos’un ortasında veya sonlarına doğru başlar, ancak daha küçük sosyal bilimler üniversiteleri daha geç başlayabilirler. Çoğu üniversite Aralık ayının ortalarında daha uzun süreli bir tatile girer ve ikinci döneme Ocak’ın başlarında veya ortalarında başlar. Ancak farklı üç dönemli ya da dörtlü sisteme dayanan farklı takvimleri olan üniversiteler kış tatiline Şükran Günü tatilinde başlar, bu da Kasım ayının sonlarına denk gelir. İngiltere’deki akademik dönem biraz daha çeşitlidir. Birçok okul Eylül’de veya Ekim’de başlar ve Mayıs ya da Haziran’da biter, yani biraz daha uzun bir akademik yıl geçirirler.Ama İngiltere’de akademik dönem çok da standart değildir; eğer orada okumak istiyorsanız, okuyacağınız üniversitenin farklı bir akademik takvimi olabilir.

 

Üniversite Düzenlemesi

İngiltere’deki birçok üniversite, belirli bir bölüme odaklı olan “kolej”lerden oluşur. Kolejler hala daha üniversiteler tarafından yönetilse de, herbir kolejin, üniversite gibi, birbirinden farklı özerklikleri vardır. Okuyacağınız kolejde diğer kişilerle birlikte yaşarsınız, kolejdeki kişilerle birlikte yemek yersiniz ve genellikle çalışma süreniz boyunca kolejde kalırsınız. Amerika’da olduğu gibi üniversite giriş merkez dairesine başvurmaktansa, ya okumak istediğiniz bölümün kolejine ya da lisans programı okuyacak olmanız durumunda birçok koleje aynı anda başvuru yapma imkanı sağlayan merkezi sisteme başvurursunuz. Bu sistem Üniversite ve Kolejlere Kabul Hizmeti (Universities and Colleges Admissions Service)ya da kısaca UCAS’tır. Yani başvuru yapmadan önce ne okumak istediğinizi bilmeniz gerekmektedir.

İngiltere’nin aksine, Amerika’da daha geniş üniversiteye ilk yıl ya da daha fazla yıl için başvurursunuz, çeşitli bölümlerden dersler alırsınız ve okuyacağınız bölümü ilk yılın sonunda hatta belki de ikinci yılda beyan edersiniz. Amerika üniversiteleri çok sayıda birbiriyle alakalı bölümü çatısı altında toplayan Bilim ve Sanat Okulu gibi farklı “okullara” ya da bölümlere sahiptir. Ama, bir Amerika üniversitesinde okuyacağınız bölümü beyan etseniz bile, yine de “seçmeli ders” adı verilen, okuduğunuz alanın dışındaki derslerden almanız gerekir. Bu sebeple Amerika’da yükseköğretimin daha geniş olduğunu ya da çeşitli alanlardan bir yığın bilgi edinebileceğinizi söyleyebiliriz.İngiltere’de ise seçmiş olduğunuz bölümü daha derin ve daha kapsamlı bir şekilde anlayabilirsiniz.

Ödevler ve Notlar

Amerika sistemi daha geniş olduğu için, dersler haftada bir ya da iki haftada bir okuma, küçük yazı projeleri, büyük araştırma ödevleri ve sözlü sunumlar gibi ödevler içerir. İngiltere’de birçok okul dönem boyu arasıra ödevler verir ve çok daha ders odaklıdır. Bazı durumlarda aslında ödev verilmez ve bunun yerine tüm notunuz bir tane final sınavına bağlı olabilir. Amerika’da notunuz çeşitli ödevlerdeki performansınıza bağlı olacaktır ve bir final sınavı da toplam notunuzun belli bir yüzdesini oluşturur.

Masraf

Her iki ülkede de eğitim masrafları ucuzdur diyemeyiz ama Amerika’da eğitim görmenin maliyeti genel olarak daha yüksektir. 2012’de yürürlüğe giren bir yasa uyarınca, İngiltere’deki üniversiteler yıllık 9000£’e (yaklaşık 14.300US$)’e kadar mal olabilir. Tabi ki de bu, İngiliz ve Avrupa Birliği vatandaşları için geçerlidir, yabancı öğrenciler için değil. Yabancı öğrencilerin ödeyeceği fiyat daha yüksek olabilir. Hükümet, üniversite öğrenim harcı için bir limit belirler ve her bir okul, öğrenim harcını bu limiti aşmamak kaydıyla belirler.

Buna karşın, Amerikan hükümetinin, üniversitelerin harç fiyatlandırmaları üzerinde çok az bir yaptırımı vardır. Amerika’da özel ve devlet üniversitelerinin harçları arasında fark olduğu gibi, üniversitenin bulunduğu eyalette ikamet etmeniz veya farklı bir eyaletteki okula kaydolmanız durumunda da harç fiyatları değişebilmektedir. Harç miktarı bu farklılıklara göre belirlenir. Devlet üniversitelerinde iki yıllık bir bölümün yıllık harcı ortalama 3000$ iken, özel üniversitelerde dört yıllık bir bölümün harcı yıllık yaklaşık 29.000$’dır. Son olarak, bazı özel üniversitelerin dört yıllık bölümlerinin harcı yılda yaklaşık 50.000$’a kadar çıkabilir. Her iki ülkede de öğrencilerin harç fiyatlarını karşılayabilmeleri için hükümet tarafından uygun koşullar ve faiz oranlarıyla kredi verilir. Amerika’daki eğitiminizi finanse etme hakkında daha fazla bilgi için Finansal Yardım Merkezi (Financial Aid Center)’ni ve Birleşik Krallık’ta eğitiminize finansman sağlama hakkında daha fazla bilgi için İngiltere Finansal Yardım (Financial Aid for the UK) bölümümüzü ziyaret ediniz.

Konaklama

Her iki ülke de öğrencilere yaşamaları için öğrenci yurdu imkanı tanımaktadır. Bu yurtlar hemen hemen aynı özelliklere sahiptir amaİngiltere’dekendinize ait yatak odanızın olması daha yaygındır, Amerika’daise odanızı en az bir kişi ile paylaşabilirsiniz. Ama Amerika’daki ilk öğrenim yılından sonra, öğrenciler başka konaklama imkanlarına da sahip olabilirler, örneğin; özel bir eve çıkma ya da kampüs dışı evlerde konaklama gibi. İniltere’deki öğrenci yurtlarında genellikle öğrenciler kendi yiyecek içecek ihtiyaçlarını kendileri karşılarken, Amerika’da genellikle bir dizi yeme içme imkanı yurt tarafından sağlanır. Bir diğer olası fark ise, İngiltere’deki öğrenci yurtlarında hizmetliler yaygındır, fakat öğrenciler bu hizmet için cüzi miktarda ödeme yaparlar.

Sonuç

Her iki ülkenin de mükemmel eğitim imkanı sunmasına rağmen, eğitime karşı yaklaşımları birbirinden oldukça farklıdır ve her iki ülkenin de avantajları ve dezavantajları vardır. Eğer eğitiminizi Amerika’da veya İngiltere’de almak istiyorsanız, bu yazıda bahsedilen çeşitli farklılıkları da göz önünde bulundurmalısınız, özellikle de mezun olma süresi ve programınızın daha derinlikli veya daha geniş olmasını tercih etseniz bile ödeyeceğiniz harç miktarı.

Amerika İngiltere
Mezun olma süresi Lisans: 4 yıl
Yüksek Lisans: 2 yıl
Doktora: 5-7 yıl veya daha fazla
Lisans: 3 yıl
Yüksek Lisans: 1 yıl
Doktora: 3 yıl
Akademik Dönem Çoğu okul sömestr sistemi kullanır ama bazıları üç dönemli veya dörtlü sistemi kullanır. Çoğu okul Ağustos’un ortalarında veya sonlarında başlar ve Mayıs’ta biter. Çoğu okul sömestr sistemi kullanır ama bazıları üç dönemli veya dörtlü sistemi kullanır. Okulun başlama ve bitme tarihi üniversiteden üniversiteye farklılık gösterir.
Üniversite Düzenlemesi Üniversiteler genelde bölümlere göre okullara ayrılır ama bu okullar özerk değillerdir, üniversiteye bağlıdırlar. Üniversite, farklı kolejleri kendi çatısı altında toplar. Kolejler birbirinden eşit derecede bağımsızdır.
Eğitim Tarzı Daha çeşitli, sosyal bilimler, alan dışı çalışmalar. Sadece kendi alanınızın dersleri
Derinlik / Genişlik Daha geniş bir eğitim, farklı bölümlerden de dersler alırsınız. Daha derin bir eğitim, kendi bölümünüzün derslerini yoğun şekilde görürsünüz.
Ödev Sürekli okuma ve yazma ödevleri Genel ödevler verilir ya da dönem boyu hiç ödev verilmez
Masraf Yüksek Makul
Notlar Tüm ödevlerdeki genel performansa dayalı Notun büyük bir bölümünü final sınavı etkiler
Atletizm Önemli sosyal aktivite; sporbursu alınabilir Bina içi sporları; genellikle spor bursu yoktur.
Yaşam Koşulları Oda arkadaşıyla kalınan yurtlar. Kampüs dışı konaklama imkanı. Yurtlarda genellikle oda arkadaşı ile kalınmaz. Kampüs dışı konaklama imkanı genelde vardır.
Derece Türleri Önlisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora, çeşitli mesleki ve profesyonel eğitim. Ulusal Yüksek Öğrenim Diploması, Yüksek Öğrenim Diploması, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora, çeşitli mesleki ve profesyonel eğitim. Öğretme ve araştırma olarak ikiye ayrılan lisansüstü dereceleri.
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir