İngiliz Eğitim Sistemi
Bağımsız okul nedir?
İngiltere’de okullar ya hükümet tarafından desteklenen devlet okullarıdır ve tüm öğrencilere ücretsizdir, ya da bağımsız okullardır ve öğrencilerin velilerinden harç alırlar. HMC Projeleri Burs Planı’nda yer alan neredeyse tüm okullar bağımsız okullardır. İngiltere’de bağımsız okulların öğretim ve öğrenimde yüksek standart bakımından çok şöhreti vardır ve bu okullarda okuyan neredeyse her öğrenci mezun olduğunda prestijli bir üniversiteye gider. Aynı zamanda birçok seçkin devlet okulu da var, bunların arasından üçü de HMC Projeleri yoluyla burs veriyor. Devlet okulu bursları yalnızca Avrupa Ekonomik Alanı’ndaki ülkelerin vatandaşı olan öğrencilere veriliyor.
İngiltere’nin tümünde okul eğitimi aynı mı?
Genelde temel benzerlikler var. Mesela, her erkek ve kız çocuğu 16 yaşına kadar tam zamanlı eğitim almak zorundadır. Birçok öğrenci o yaştan sonra da kendilerini üniversitelere ya da farklı kariyer alanlarına hazırlamak için okula devam ediyor. Bağımsız okullarda çoğu öğrenci 18 yaşına kadar okumaya devam ediyor ve neredeyse tüm öğrenciler okulu bitirdikten sonra üniversiteye giriyor.
Bir yandan da, İngiltere, Galler ve İskoçya’daki eğitim uygulamalarında birçok farklılık var.
İngiltere ve Galler’de hükümet, 1988’de Ulusal Müfredat uygulamasını başlattı. Bu uygulama, 5 -18 yaş arası eğitimi için bir çerçeve belirler. Tüm devlet okullarının buna uyması zorunludur. Bağımsız okulların bu Ulusal Müfredat’ı detayı detayına takip etmeleri zorunlu değildir, ancak bu okullar öğrencilerine kapsamlı bir eğitim vermek zorundalardır ve düzenli olarak her birkaç yılda bir teftiş edilirler.
Ulusal Müfredat nasıl işler?
Ulusal Müfredat beş anahtar basamaktan oluşur:
- Anahtar Basamak 1 – Temel yıl ve 1. ve 2. yıl – 5 – 7 yaş arası
- Anahtar Basamak 2 – 3. yıldan 6. yıla – 8 – 11 yaş arası
- Anahtar Basamak 3 – 7. yıldan 9. yıla – 12 – 14 yaş arası,
- Anahtar Basamak 4 – 10. yıldan 11. yıla – 15 – 16 yaş arası, ve
- Anahtar Basamak 5- 12. yıldan 13. yıla – 17 -18 yaş arası öğrenciler.
Devlet okullarında öğrencinin okuduğu her yıla bir sayı verilir. İlköğretim birinci yılla başlar. Birçok öğrenci ortaöğretime 11 yaşında başlar (yedinci yıl), ancak bazı HMC okulu öğrencileri okula 13 ya da üstünde başlar (dokuzuncu yılda). 16 yaşında (11. yıl, aynı zamanda dördüncü Anahtar Basamak’ın sonunda), tüm öğrenciler GCSE (Ortaöğretim Genel Sertifikası) adında, içinde İngilizce ve matematik derslerinin bulunması zorunlu olan, ortalama sekiz ila on arası dersten oluşan bir dizi sınava girerler. Anahtar Basamak 5 16-18 (bazen 19) yaşlarındaki öğrenciler içindir ve birçok okulda iki yıl eğitimden sonra ileri seviye sınavlarına girmek zorunludur.
HMC Projeleri Bursiyerlerinin neredeyse hepsi beşinci basamakta giriş yapıyor. 12. yılına giren tüm öğrenciler eğitimlerinin bu noktasında artık yeni derslere başlıyorlar.
İskoçya’da öğrenciler ortaöğretime 12 yaşında başlıyor. 16 yaşında Standart Derecelendirme adında bir sınava tabi tutuluyorlar ve sonrasında Yüksek ve İleri Yüksekokullara ilerliyorlar. Bunlar İngiliz İleri Tamamlayıcı ve İleri Seviye dersleriyle çok benzerler.
HMC Projeleri bursiyerleri kaç ders görür?
HMC Projeleri bursiyerlerinin çoğunluğu İleri seviye programlarda eğitim alırlar ancak yine de az sayıda öğrenci Uluslararası Bakalorya veya Yüksek İskoç programlarında yer alabilir.
- I) İleri seviyeler:İleri Seviye programı için (beşinci basamak) neredeyse tüm öğrenciler iki yıl boyunca üç, ya da nadiren dört ders alırlar ve bunların sınavı yalnızca ikinci yılın sonunda olur. Öğrenciler yalnızca İleri Tamamlayıcı (İT) seviyesinde olmak üzere bir yıllığına bir ya da iki fazladan ders de alabilirler ve bu yılın sonunda bir sınava tabi tutulurlar. Bazı okullar İT seviyesinde öğrencilere ileri seviyede aldıkları dersler için ilk yılın sonunda veya iki yıllık programın sonunda olarak iki sınav seçeneği sunar. Üniversiteler giriş yeterliliğini ölçme amacıyla İleri Seviyeler programlarını kullanırlar.
- II) İskoç Yüksekler: Öğrenciler Yüksek Seviye’de en az beş ders alırlar, İleri Yüksek derslerinde bu dersler üçe ya da dörde düşer.
III) Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureate: IB): Git gide daha fazla HMC okulu öğrencilerini, İleri Seviyelere paralel bir program olan ve üniversiteler tarafından en az onun kadar giriş yeterliliği için kullanılan Uluslararası Bakalorya programlarına yönlendiriyor. UB’de öğrenciler altı konudan ders almak zorunda, üçü standart seviyede, üçü de ileri seviyede. Öğrenciler aynı zamanda bilgi kuramı konusunda ders almak, uzun bir makale yazmak ve kamu hizmeti yapmak zorunda. Bu program Avrupa’nın geri kalanındaki bakalorya programlarıyla büyük benzerlikler taşır.
Ders programı nasıl organize ediliyor?
Her okul ders programını farklı hazırlar. Dersler 35, 40, 45 hatta 60 dakika sürebilir! Her konu için bir öğrenci haftada beş saat derse girer ve öğrenciden en az altı saat özel çalışmalar (ödev veya araştırma) yapması beklenir. Öğrenciler genelde genel bilimler, felsefe, beden eğitimi ya da spor gibi dersleri, çalışma alanı olarak seçmeseler de alırlar. İngiltere’de ve Galler’de ve İskoçya’nın bazı okullarında İleri Seviye’nin ya da Uluslararası Bakaloryanın iki yılı “Altıncı form” olarak adlandırılır, ancak tekrar edelim, her okul birbirinden farklı!
Dersler dışında hangi etkinlikler hazırlanıyor?
Okullar sporun yanında önemli “müfredat dışı etkinlikler” sunar. Bunlar öğrencilere farklı entellektüel ve kültürel tecrübeler ve dinlenme imkanları sunabilen etkinliklerdir. Müzik, tiyatro, bilim ve edebiyat kulüpleri tüm okullarda mevcuttur ve aynı zamanda açıkhava eğitimleri ve boş zaman etkinlikleri için de fırsatlar vardır. Tiyatro ve konser ziyaretleri, çalışma alanlarıyla ilgili yerlere yapılacak ziyaretlerin (örneğin sanat galerileri, müzeler, dini merkezler ya da tarihi alanlar, bilimsel şirket ve projeler) hepsi “Altıncı Form” okullarındaki hayatın bir parçası halindedir.
İngiltere’de elde edilen yeterlilikler kendi ülkemde de geçerli olacak mı?
Bunun için kendi ülkenizin eğitim mercileriyle ve üniversiteleriyle konuşup İngiltereyeterliliklerine itibar edip etmediklerini öğrenmeniz gerekecek. Birçok ülke itibar etse de, siz yine de bunu sorun.
İngiltere’deki burs sürem içinde kendi ulusal sınavlarıma da çalışabilir miyim?
Sınavlara bir gözetmen eşliğinde İngiltere’de girebiliyor musunuz, yoksa sınava girmeniz için ülkenize mi dönmeniz gerekiyor diye ülkenizin bu konudaki kurallarını araştırmanız gerekir. İngiltere’deyken tabii ki kendi ülkenizin sınavlarına çalışabilirsiniz, ancak bunun için gereken fazladan çalışmayı da hesaba katmalısınız.
İngiltere’de edindiğim yeterlilikler İngiliz üniversitelerine girmeme yardımcı olur mu?
Evet, ancak İngiliz üniversitelerinin harçlarını da dikkatlice hesaba katmalısınız. Bu harçlar Avrupa Ekonomik Bölgesi dışından gelen öğrenciler için genellikle çok daha yüksek oluyor. AB dışından bir bursiyerin yalnızca harçların yüksekliğinden dolayı Oxford ya da Cambridge gibi İngiltere’deki en iyi okullardan gelen teklifleri geri çevirmek zorunda kalması hiç de nadir bir durum değildir. Burslu bir öğrenci olarak yaptığınız vize işlemleri de İngiltere’deki üniversite öğrencileri için gerekli olanlardan farklılık gösterebilir. Her ülke için dikkatli araştırma yapmak şart!
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!