Almanya vizesi hakkında ulaşabileceğim çok fazla bilgi olmasına rağmen çoğu yazılanlar eksik ya da yanlıştır maalesef. Biz de size bu yazımızda Almanya vizesi hakkında bilmeniz gereken her şeyi tüm detayları ile anlatmaya çalıştık.
Almanya vizesi hakkında en çok karıştırılan konuların başında vize türleri gelirken bunu vize aşamasında karşınıza çıkan garantörlük ve bloke hesap konuları izlemektedir.
Almanya Vize Türleri:
İki tane Almanya vize türü vardır. Bunlardan biri C-Tipi vize, diğeri ise D-Tipi vizedir.
C-Tipi Vize; 90 güne kadar olan turistik vize türüdür.
D-Tipi Vize ise; 90 gün ve üzeri ulusal vize olarak geçer.
C-Tipi vizeye iDATA firması aracılığıyla başvuru yapılır. iDATA’nın web sitesinde bulunan randevu kısmandan online bir şekilde gün, tarih, saat belirlenerek randevu alınır ve vize başvurusunda bulunan kişiler iDATA’dan alınan randevularının olduğu tarihte, iDATA ofislerine belge teslimine giderler.
D-Tipi vize için de yine iDATA üzerinden randevu alınır. Fakat ulusal vize olan D-Tipi vize için 0 850 460 8493 aranarak telefon ile randevu alınır. Bu randevu için 7,8 Euro ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu ücreti telefonla aradığınız anda kredi kartı bilgilerinizi paylaşarak yapabileceğiniz gibi banka havalesi ile de yapabilirsiniz.
D-Tipi vize randevunuzu aldıktan sonra konsolosluğa yüz yüze mülakat için gidersiniz. İki vize türünü başvuru aşamasında birbirinden ayrılan en önemli fark da budur. D-Tipi vize başvurusunda hazırladığınız vize belgelerinizle bağlı bulunduğunuz konsolosluğa giderek evrak teslimi yaparsınız.
C-Tipi vizeler maksimum 1 hafta içerisinde belli olurken , D-Tipi vize ise 5-8 hafta aralığında belli olur.
Garantörlük ya da Bloke Hesap İşlemleri Nedir?
Uzun dönem Almanya’ya gidecek öğrenciler için vize noktasında karşılarına çıkacak iki farklı seçenek vardır. Bunlardan birisi “Garantörlük” bir diğeri ise “Bloke Hesap” işlemleridir.
Öğrenci “Bloke Hesap”(Sperrkonto) ile vizeye girmeyi tercih ederse ay bazında Alman hükümetinin belirlediği minimum yaşam giderini (2019 Eylül ayına kadar aylık 720 Euro, Eylül 2019 sonrası için aylık 853 uro’yu) bir yıl için toplam olacak şekilde (x12 ay) İş Bankası, Deutsche Bank ya da Fintiba Bank aracılığı ile kendi adına açtıracağı bloke hesaba gönderir.
Bu işlem için öncelikle tercih edeceği bankadan bloke hesap formu doldurulur. Sonrasında doldurulan bu form bloke hesap işlemleri için verilen e-mail adresine gönderilir. Mail gönderildikten 3-5 iş günü içerisinde kişinin mail adresine hesabın açıldığına dair bir bilgilendirme maili gelir. Bu mail içerisinde bir IBAN numararı vardır ve bloke hesabı açacak olan kişi bu IBAN numarasına bloke hesap tutarını yatırır. Yine bu işlemi takip eden 3-5 iş günü içerisinde kişinin hesabına bloke hesabına gönderdiği tutarın geçtiğine dair bir bilgilendirme maili gelir.
Sonrasında ise Almanya’da herhangi bir bankaya bloke hesap belgeleriyle gidilerek bloke hesap aktif hale getirilir. Ve yatırılan 8640 Euro’dan her ay yalnızca 720 Euro çekilebilir.
Diğer bir yol olan “Garantörlük”te ise, Almanya’da bulunan herhangi bir tanıdıktan ya da garantör olabilecek kişinin Almanya’da oturduğu yerde bulunan yabancılar polisine (Auslaenderbehorde) giderek sizin Almanya’da bulunacağınız süre boyunca sizin tüm masraflarınızı karşılayabileceğini kanıtlaması gerekir. Bunu kanıtlayabilmek için kişinin aylık gelir-giderlerini göstermesi gerekir. Devlet tarafından herhangi bir yardım almıyor olması gerekir. Bunların haricinde ise kişinin mevcut durumuna göre de elde ettiği gelir değişkenlik gösterir;
2018 itibariyle geçerli olan yasaya göre garantör olacak kişinin medeni durumuna göre net maaşı en az aşağıdaki şekilde olmalıdır;
- Bekar: 2170 Euro
- Evli ve cocugu yoksa: 3010 Euro
- Evli ve 1 cocuklu: 3527 Euro
- Evli ve 2 cocuklu: 3767 Euro
- Evli ve 3 cocuklu: 3957 Euro
- Evli ve 4 cocuklu: 4100 Euro
Garantör olacak kişinin yabancılar polisine başvuru yaparken götüreceği belgeler;
- Pasaport
- Aylık gelini gösteren belge (Einkommensnachweis)
- Garantör olacak kişi emekli ise; maaş dökümanı (Gehaltsnachweis)
Garantör olacak kişi serbest meslek sahibi ise; vergi levhası/tahakkuku (Steuerbescheid) ya da gelir-giderini gösteren belge/cari vergi değerlendirmesi; (aktueller Steuerbescheid sowie z.B. Gewinn- und Verlustrechnung des Steuerberaters)
Bunlara ek olarak garantörün davet edeceği kişiye ait bilmesi gereken bilgiler;
- İsim-Soyisim
- Doğum tarihi/yeri
- Garantör olunacak kişinin Türkiye’deki adresi
- Garantör olunacak kişinin pasaport numarası
Bunların haricinde garantör olacak kişi yabancılar polisine garantörlük işlemlerini yaptırırken ortalama 25 Euro gibi bir ücret ödemektedir.
Almanya’da 12 haftaya kadar dil eğitimine gitmek isteyen öğrenciler C-Tipi vize ile eğitim almaya gidebilirler ve bu vize tipi için “Garantörlük” ya da “Bloke Hesap” gerekli değildir.
Fakat uzun dönem dil eğitimine ya da üniversite eğitimine gidecek öğrenciler için “Garantörlük” ya da “Bloke Hesap” vize noktasından gerekmektedir.